El Consorci d’Educació de Barcelona planifica malament i fomenta la segregació escolar al Poble-Sec

Façana de l'escola Mossèn Cinto Verdaguer. Foto: Ajuntament de Barcelona.
Façana de l’escola Mossèn Cinto Verdaguer. Foto: Ajuntament de Barcelona.

El Col·lectiu d’Escoles contra la Segregació vol mostrar la seva estupefacció per la situació que es viu aquests dies al barri del Poble-Sec de Barcelona. Des del punt de vista de l’entitat, s’estan donant tots els ingredients per continuar aprofundint en una situació de clara segregació escolar, identificada de fa temps pel Síndic de Greuges de Catalunya. I, en nom del recentment signat Pacte contra la Segregació Escolar, el Col·lectiu sol·licita la intervenció immediata del Síndic i dels agents signataris del pacte per reconduir la situació.

El  Consorci d’Educació havia planificat en l’oferta inicial de places una classe extra de P-3 -un “bolet”- a l’escola Tres Pins. Aquesta situació provoca la baixa demanda i el risc de supressió d’una línia de P-3 a l’escola veïna, Mossèn Cinto Verdaguer, classificada com a “de màxima complexitat”. Finalment, segons les últimes notícies aparegudes a la premsa, tant es mantindria el “bolet” a la Tres Pins com es mantindria oberta la línia de la Jacint Verdaguer. Una línia que, si no s’actua de forma decidida i contundent per omplir-la amb alumnat heterogeni, es podria anar omplint de matrícula viva durant el curs, afavorint així “l’espiral de reproducció de la segregació escolar” descrita abastament pel Síndic de Greuges en els seus informes.

Durant el període de preinscripcions, la Mossèn Cinto Verdaguer va registrar 18 sol·licituds en primera opció, quantitat insuficient per mantenir actives les dues línies. L’AMPA del centre entenia que aquesta situació era fins a cert punt normal, atès el procés de gentrificació salvatge i imparable que viu el barri, que expulsa famílies humils dels seus pisos per reconvertir-los en habitatges destinats al turisme.

En paral·lel a aquesta situació, incomprensiblement a l’escola Tres Pins es va planificar un grup addicional en l’oferta inicial que pot estar a la base de la manca de demanda al Jacint Verdaguer, semblant que el Consorci planifica un “bolet” per evitar la barreja social. Amb aquesta intervenció el Consorci no fa més que cavar la tomba de la cohesió social del barri.

Amb aquesta mesura, s’optaria per mantenir un determinat perfil socioeconòmic de famílies en un centre i un altre perfil de famílies en l’altre. És a dir, no es pren cap mesura que reverteixi les desigualtats entre centres i la segregació escolar al barri, al contrari.  Des del punt de vista del Col·lectiu, una intervenció tan marcada dels poders públics en pro de la segregació escolar i social no pot explicar-se només des de la negligència o la ignorància, sinó que és tota una declaració de principis.  

El Col·lectiu d’Escoles contra la Segregació agrupa diverses AMPAs de centres “de màxima complexitat” d’arreu de Catalunya. Des del seu punt de vista, les respectives escoles són “de màxima normalitat” portes endins, però portes enfora són percebudes com a centres a evitar sigui com sigui. I actuacions dels poders públics tan marcades com aquesta no fan si no afavorir aquesta percepció. “Hi ha centres que la classe mitjana ha d’evitar”; “No hi porteu els vostres fills”; “Fugiu-ne!”, “Abans pagueu una quota a la concertada que confieu-hi l’educació dels vostres infants!”, sembla que digui l’administració a les famílies.

Des d’un primer moment, el Col·lectiu ha defensat que cal valentia política per aplicar mesures dessegregadores. En aquest cas concret, restarà amatent a la situació. Les dues línies a la Mossèn Cinto Verdaguer haurien de servir per incrementar l’heterogeneïtat de l’alumnat d’aquest centre, aproximar la realitat del centre a la realitat del barri on està inserit i en cap cas per fer d’aquest centre la solució de la matrícula viva de tota la zona educativa de Sants-Montjuïc. Abans cal tancar una línia que permetre perpetuar la situació de matrícula viva i provissionalitat en un centre d’alta complexitat.

En tant que aquesta situació es dóna amb el Pacte contra la Segregació Escolar ja signat, i contra l’esperit i la lletra del Pacte, el Col·lectiu sol·licitarà la dimissió de la gerent del Consorci d’Educació, la senyora Mercè Massa, responsable de l’horrorosa planificació educativa a Ciutat Vella durant l’etapa Maragall i Rigau, com a responsable màxima d’aquesta decisió.

 

 

– – – – – –

Entrevista a Betevé a Pedro de Cos, president de l’AMPA de l’escola Mossèn Cinto Verdaguer i un dels promotors del Col·lectiu d’Escoles contra la Segregació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: