Valoració positiva de l’aprovació del nou Decret d’Admissió

Els concerts educatius deixaran de ser intocables

La llargament esperada aprovació del nou Decret d’Admissió de l’alumnat ha arribat després de superar un procés angost i no exempt d’obstacles. Malgrat tot, des del Col·lectiu d’Escoles Contra la Segregació valorem molt positivament la seva aprovació, i a la vegada recordem que el Decret no és sinó una peça més dins d’un ampli ventall de mesures que necessitem com a recursos fonamentals per tal de combatre i eliminar la Segregació Escolar a Catalunya.

Queda molta feina a fer, però aquest Decret suposa la primera pedra per tal d’assolir la reducció de la Segregació escolar i minimitzar els seus efectes nocius en l’alumnat que la pateix. El Decret, que considerem arriba acompanyat d’una dotació pressupostària suficient, ajudarà a millorar -tal com subratlla el Síndic de Greuges en un comunicat- la detecció de l’alumnat amb necessitats educatives específiques; dóna garanties per a l’escolarització equilibrada d’alumnat amb necessitats educatives específiques; inclou mesures per promoure l’escolarització d’alumnat socialment afavorit en centres d’alta complexitat; evita la sobreoferta en la programació de l’oferta de places; fomenta les zones educatives heterogènies com a unitats de gestió del procés d’admissió d’alumnat; permet una millor gestió de la matrícula fora de termini; dóna garanties de gratuïtat en l’escolarització; i obliga a una avaluació constant.

Totes aquestes són demandes que el nostre Col·lectiu ve reclamant des de la seva creació, i fins i tot des d’abans, quan moltes de les seves famílies participaven en una comissió específica dins de l’Affac. La notícia és la culminació d’un procés que es va iniciar el 2008 amb la publicació del primer Informe Sobre Segregació Escolar del Síndic de Greuges, i a parer nostre marca una abans i un després en la lluita a favor de la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.

Tanmateix lamentem l’existència, dins la Comunitat Educativa, de veus contràries a l’aplicació del Decret que es deixen endur pel titular fàcil: “Aniran més diners a la concertada.” Aquestes mateixes veus defugen un fet remarcable: Es trauran línies concertades a la planificació inicial i no al setembre, com fins ara. Per tant, els concerts deixaran de ser intocables. A més a més, el pressupost de 162 milions d’euros, a cinc anys, contempla 90 milions per a l’escola pública i 72 milions per la concertada. D’aquests 72 milions, una part ja la rebien les concertades amb més d’un 10% d’alumnat vulnerable, 6,7 milions anuals en forma de subvenció (33,5 milions en cinc anys.) Finalment, cal no oblidar els concerts que desapareixen: 15 escoles que segreguen per gènere, que deixaran de rebre entre 25 i 28 milions d’euros per curs.

One thought on “Valoració positiva de l’aprovació del nou Decret d’Admissió

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Per començar
A %d bloguers els agrada això: