590.000 persones votaran en una escola segregada aquestes eleccions municipals

La segregació escolar és un dels principals problemes educatius i socials a Catalunya. En un context de polarització social i política com l’actual, és fonamental que l’escola sigui un espai on persones de diferents contextos socials es relacionin i generin comunitat. Les aules diverses són el primer espai de reducció de les desigualtats i de construcció d’un futur compartit.

El problema de la segregació és present a la majoria de les localitats de Catalunya72 dels 123 municipis de més de 10.000 habitants tenen algun centre educatiu de primària o secundària amb una concentració molt gran de vulnerabilitat respecte al seu entorn. En gairebé tots els casos, aquests centres segregats es troben a prop d’altres sense força complexitat, generant-se així fortes desigualtats dins d’una mateixa xarxa escolar.

Els alumnes vulnerables que assisteixen a escoles segregades obtenen pitjors resultats, pateixen més risc d’abandonar els estudis i veuen llastrat el seu benestar futur. En canvi, quan els nens i nenes veïnes i diverses van a l’escola juntes, es genera un espai d’oportunitats educatives i es possibilita l’ascensor social pels infants en situació de vulnerabilitat.

Les escoles diverses també impacten positivament en el conjunt de la població. Anar a l’escola amb els veïns connecta els infants amb la realitat social del país, i per tant redueix la discriminació i ajuda a construir societats més igualitàries. Cal que els nous ajuntaments que sortiran de les eleccions municipals d’aquest maig apostin per la diversitat a les escoles com un factor clau per facilitar la construcció de comunitats locals cohesionades i tancar bretxes d’oportunitats.

Penjada dels cartells de la campanya 'Votes aquí?'
Penjada dels cartells de la campanya ‘Votes aquí?’

Una campanya des de les escoles per interpel·lar la ciutadania en la lluita contra la segregació escolar

590.000 ciutadans i ciutadanes, l’11% del total dels electors de Catalunya, estan cridats a votar en un centre segregat aquestes eleccions municipals. La cita els donarà l’oportunitat de trepitjar, potser per primer cop, l’escola o institut més proper a casa seva.

El diumenge 28 de maig, durant la jornada electoral, aquestes escoles i instituts que són sovint invisibles per a una part dels veïns i veïnes s’ompliran de la diversitat social real del seu entorn. Una diversitat que els alumnes no tenen en els seus companys de classe.

En el marc de les eleccions, diverses entitats i associacions de famílies vinculades a escoles segregades de tota Catalunya ja s’han sumat a la campanya “Votes aquí? Matricula els teus fills i filles aquí”, una acció comunicativa oberta a totes les escoles, instituts i organitzacions socials que la vulguin impulsar per:

  • Sensibilitzar les famílies votants dels seus barris sobre la importància de l’escolarització de proximitat i més enllà dels estereotips per evitar la segregació escolar. La diversitat a l’escola és un valor en si mateix i la millor eina per construir municipis amb oportunitats per tothom.
  • Posicionar en el debat polític municipal aquest problema urgent i demanar als propers alcaldes i alcaldesses que liderin mesures contundents per acabar amb la segregació escolar i construir comunitats locals més cohesionades. Moltes localitats estan reduint els seus nivells de segregació escolar, però cal intensificar les mesures en els pròxims anys i vetllar especialment per aquells centres amb més complexitat.
  • Demanar al Departament d’Educació l’acceleració i adequada dotació de les mesures dessegregadores de país que s’han començat recentment perquè arribin amb contundència a tots els municipis i escoles. La campanya reivindica que no hi haurà dret efectiu a l’educació mentre hi hagi infants o joves que perdin oportunitats per estudiar en una escola segregada.
  • Ampliar el consens social al voltant de la lluita contra la segregació escolar amb més agents socials que impulsin accions al llarg del proper mandat. Si sou una escola, mestres, pares i mares, AMPA/AFAs o entitats locals i voleu treballar per la cohesió social, podeu contactar amb nosaltres i afegir-vos a la crida d’aquesta campanya fer créixer la xarxa d’activistes municipals per la cohesió social al vostre municipi.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Per començar