El Col·lectiu d’Escoles contra la Segregació demana una revisió urgent, transparent i més acurada del sistema de classificació de la complexitat dels centres educatius

Fa un parell de setmanes hem sabut que el Departament d’Ensenyament ha fet una revisió de la classificació dels centres educatius atorgant el títol de màxima complexitat a centres que abans no la tenien i traient-la a uns altres. Per a aquells que perden l’esmentada classificació, aquests canvis arriben associats a una substancial reducció de personal i recursos, per la qual cosa la notícia ha suposat un gran motiu de preocupació per als equips directius d’aquests centres. Davant d’aquests fets, el Col·lectiu d’Escoles contra la Segregació vol manifestar:

-En primer lloc, la indignació per la poca transparència de tot el procés, des de la recollida de dades fins a la posada en coneixement de la comunitat educativa dels resultats. Des de la llista de centres publicada el 2014 i 2017 no se n’ha fet pública cap més; l’objectiu de no-estigmatització que sovint es fa valdre com a excusa, no hauria de ser considerat argument vàlid, ja que aquests centres ja estan estigmatitzats i per això, tenen la composició que tenen, mentre que no disposar de la llista impedeix fer una anàlisi crítica suficientment fonamentada. De la mateixa manera, desconeixem quines dades s’han fet anar exactament per fer aquesta classificació. Per exemple, no sabem si s’inclouen consideracions com ara els estudis de les famílies com a dada important a tenir en compte, ni sabem com es passa d’un tram a l’altre ni quins recursos addicionals comporta exactament cada categoria.

-En segon lloc, la preocupació pels centres que han perdut la categoria de màxima o alta complexitat i han passat a millors categories d’acord amb dades del curs 2018-19. Resulta si més no xocant que en l’era de la informàtica s’hagi de recórrer a dades anteriors a la pandèmia per poder fer aquesta classificació de centres, quan alguns dels grups-classe d’aquell moment ja ni tan sols estan als centres. I sense tenir en compte com la crisi de la covid-19 ha afectat profundament en l’àmbit econòmic i emocional moltes famílies, com ha assenyalat el Síndic de Greuges el maig del 2020 en un informe que no s’ha tingut en compte en cap moment. No tenir en consideració això fa que molts centres que han canviat de categoria es vegin mancats de recursos que ara els són més necessaris que mai.

-Ens preocupa també que no s’hagi aprofitat per fer una revisió crítica d’aquesta classificació. Un sistema de trams més ajustat i menys ampli, amb qualificacions que detectin millor les casuístiques concretes de cada centre, permetria també destinar-hi recursos més adaptats a les necessitats reals. Urgeix un tractament amb mirada més àmplia dels centres d’alta i màxima complexitat i una empenta ferma als centres que estan a punt de caure cap a un cantó o un altre, per evitar que en el futur passin a ser d’alta complexitat. L’actual sistema de classificació i de dotació de recursos és necessari, però no suficient ni el més adient. Ens hem d’obrir a trobar un sistema transparent, clar i avaluable que millori aquest sistema. Dit d’una altra manera: caldria una quantificació ben definida de la vulnerabilitat i una quantificació dels suports addicionals que van associats a aquesta vulnerabilitat. D’altra banda, aquesta sistematització no hauria de suposar en cap moment una competició entre centres pels recursos.

Pensem que una requalificació de centres era necessària i ens satisfà que alguns centres amb greus problemes i que fins ara, no eren considerats d’alta o màxima complexitat, s’hagin pogut acollir als recursos que els suposarà el canvi de categoria. Però la manera de fer-ho i els resultats globals estan molt lluny del que seria desitjable i esperem per part del departament una ràpida rectificació.

Per això demanem:

  • Que hi hagi transparència en el procés de classificació de complexitat dels centres educatius i en la dotació de recursos.
  • Que es tinguin en compte les dades socioeconòmiques actualitzades per aquest curs 2020-21, representatives de l’efecte de la crisi ocasionada per la covid-19.
  • Que s’implementi un sistema de classificació més flexible, no només en 4 categories, sinó un sistema que permeti adaptar, de manera més progressiva, la dotació de recursos segons les necessitats dels centres. Així, el pas d’un tram a un altre de menys necessitats no suposarà una pèrdua tan important de recursos.

Juny 2021

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Per començar
A %d bloguers els agrada això: